Duminică, 22 septembrie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 17 mai 2019, ora: 08:03
rss
 

Liviu Dragnea, în Dolj: Sisteme fotovoltaice pentru irigații, puse la dispoziție fermierilor. Stațiunile de cercetare, în atenția permanentă a guvernului

Acest articol conţine 2 poze
Liviu Dragnea, în Dolj: Sisteme fotovoltaice pentru irigații, puse la dispoziție fermierilor. Stațiunile de cercetare, în atenția permanentă a guvernului

Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Drangea, a mers, joi, în județul Dolj, pentru a vizita primul sistem fotovoltaic pentru irigații din România, construit în comuna Călărași. Liviu Dragnea a anunțat că fermierii își pot lua astfel de sisteme cu ajutorul statului, pentru a-și iriga plantațiile.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

„De ce nu am putea să le dăm posibilitatea proprietarilor care au terenuri de-a lungul canalelor de irigații, pe unde nu există canale secundare, să poată să irige? Pământul de la noi e bun, e bogat, și putem să ajutăm cu apă. Ne-a venit ideea să facem module din acestea cu energie fotovoltaică. Este acest prototip care este foarte bun, eficient. El poate fi comandată și prin telefon și transmite și informații la telefonul proprietarilor. Această instalație, care costă în jur de 5.000 de euro, va fi oferită celor care solicită, care vor să muncească și care au terenuri lângă canalele de irigații principal. De asemenea, apa va fi gratuită. Casa Română de Comerț încheie contract cu ei și, dacă ei cultivă ceea ce le propune Casa Română de Comerț, ea le preia producția. Le dăm apă gratuită, instalația gratuită și le preluăm și producția. Eu cred că vor fi din ce în ce mai mulți proprietari, fermieri români care se vor înscrie în acest program și sperăm, prin asta, să ridicăm, așa cum era înainte, producția de legume la teren descoperit. Sigur, ea poate fi folosită și pentru solarii, dar până se fac solariile, oamenii pot folosi zonele de lângă canale pentru producții legumicole bogate”, a precizat președintele PSD.

 

49 de stațiuni de cercetare, finanțate și revitalizate pe timpul guvernării PSD

 

Liviu Dragnea, s-a deplasat, joi, și în comuna doljeană Dăbuleni, la Stațiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, singura de acest gen din țară. Aici, sunt plantate mai multe specii, printre care și cartoful dulce, care a reușit să se dezvolte în solul și în climatul zonei, fiind în teste și banana nordului, kiwi, curmalul chinezesc sau măslinul. Liviu Dragea a spus că investițiile în stațiunile de cercetare vor continua.

 

„Hrana pentru această țară nu poate fi asigurată și la nivel calitativ suficient, și la nivel cantitativ fără secțiunea de cercetare și dezvoltare bine finanțată și sprijinită. Din păcate, de mult timp, stațiunile de cercetare au reprezentat țintele pentru terenuri, să se ia cât mai mult din terenuri, să nu mai fie finanțate, pentru că se spunea, la un moment dat, ce nevoie mai este de cercetare când găsești semințe peste tot în lume, iar pământul nostru e bun. S-a decis acum 10-12 ani să se reia sprijinul pentru stațiunile de cercetare. Din păcate, în 8 ani, guvernele au reușit să înceapă să finanțeze doar trei stațiuni de cercetare. Noi în acești doi ani am finanțat și revitalizat 49 de stațiuni de cercetare, iar procesul continuă. Baza unei agriculturi sănătoase și a unei producții foarte bune o reprezintă cercetarea. În paralel, toate stațiunile de cercetare, cu implicarea Ministerului Agriculturii, încep să se modeleze producția și cercetarea în funcție de cererea de pe piață și în funcție de solicitările interne ale fermierilor”, a precizat Liviu Dragnea.

 

„Stațiunile de cercetare din România trebuie să fie revitalizate, pentru că avem pământ bun, avem oameni harnici, programele de sprijin pentru fermieri sunt la turație maximă și avem nevoie ca ei să înceapă să-și ia semințele din România. România poate să producă așa ceva, avem o bancă de semințe, avem și stațiunea și, într-un an-doi, se poate produce în țară tot ceea ce are nevoie fermierul român. Și avem garanția că sunt semințe care dau produse curate și sănătoase și o să facem tot ce putem, oricând, să le promovăm”, a conchis președintele PSD.

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Aeroportul din Craiova, dotat cu defibrilator automat
Olguța Vasilescu: IT-ul românesc performează în guvernarea PSD
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.