Sâmbătă, 17 august 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 12 februarie 2019, ora: 10:36
rss
 
Baroul Dolj protestează

Radu Marinescu: Gestul avocaților este un semnal de alarmă. Fără o avocatură puternică, statul de drept este în pericol

Radu Marinescu: Gestul avocaților este un semnal de alarmă. Fără o avocatură puternică, statul de drept este în pericol

Baroul Dolj, alături de alte barouri din țară, inițiază un protest. Avocații vor purta banderole albe, pentru început. Avocatul Radu Marinescu spune că protestul s-a născut din necesitatea acută de asigurare și menținere a unui standard adecvat al activității colegilor care asigură asistența judiciară, obligatorie prin lege. Acesta susține că de astăzi se va alătura colegilor săi și speră ca acest avertisment să fie ultimul.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

 

Avocații au cerut revizuirea acestor onorarii; au cerut îmbunătățirea protocolului și renunțarea la practica reducerii de către organele judiciare a onorariilor, și așa derizorii, cuvenite pentru munca lor. Avocatul Radu Marinescu crede cu tărie că doar printr-o reformă profundă a acestei profesii, realizată prin uniunea de perspectivă și acțiune a decidenților profesionali și a celor politici, exprimată în legislație modernă, adecvată importanței sociale a avocaturii, se va putea asigura standardul de calitate și eficiență al practicii profesionale, necesar protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. 

 

” A apăra inculpații acuzați de fapte de o anumită gravitate, care nu își permit un avocat ales, însă sfera practicii este mult mai largă de atât (inclusiv procese civile, asistență internațională etc). Numai cine nu s-a confruntat cu problematica unei cauze penale (exempli gratia) nu știe cât de mult contează o apărare bună, calificată.

O astfel de activitate necesita însă o remunerație publică corespunzătoare. Apărarea asta obligatorie, acum, un coleg "din oficiu" o face ,venind termen de termen, de câte ori este solicitat, pentru onorarii derizorii, stabilite printr-un protocol din anul 2015 între UNBR(avocatii) și Ministerul Justiției. Undeva între 150 și 450 de lei net pentru un proces. Imaginati-vă, pentru comparație, să fiți operati de un chirurg plătit cu doar 2-3 sute de lei.

Din păcate dialogul părților a eșuat, până în prezent. Un compromis rezonabil nu a putut fi obținut. Solidaritatea profesională ne impune să fim alături de colegii noștri care încearcă să își facă datoria în condițiile unei acute subfinantari.
Gestul avocaților este un semnal de alarmă. Fără o avocatură puternică, statul de drept este în pericol. In fața exceselor autorității, cum multe au fost recent devoalate, avocatul este antidotul care asigură restabilirea echilibrului firesc. El nu trebuie uitat si nici munca sa nu trebuie plasată în sfera derizoriului.
Guvernul României a făcut multe pentru categorii profesionale însemnate; salarizarea unitara a adus creșteri deosebite ale veniturilor medicilor, profesorilor, personalului din administrație și multor altor categorii. Cred că dorința legitimă de prosperitate a tuturor cetățenilor, reflectată în politicile publice recente, trebuie să se canalizeze si spre justa remunerare a activității impuse de lege unor avocați în interes cetățenesc . Interesul public este ca activitatea lor să fie eficientă și, corelativ, corect răsplătită.

De aceea sper ca acest protest să rămână un singular avertisment că fără o avocatură respectată nu vom avea un stat de drept autentic și sigur.
Cu această speranță în suflet, de mâine voi purta, alături de colegii mei, banderola albă a avertismentului public”, a declarat avocatul Radu Marinescu.

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Aeroportul din Craiova, dotat cu defibrilator automat
Olguța Vasilescu: IT-ul românesc performează în guvernarea PSD
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.