Joi, 18 iulie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 3 august 2018, ora: 09:22
rss
 

Romeo Tiberiade, prezent la Conferința Internațională a Romilor din Ungaria

Romeo Tiberiade, prezent la Conferința Internațională a Romilor din Ungaria

Romeo Tiberiade s-a aflat în aceste zile în Ungaria în calitate de Expert Local de Probleme de Romi la Primăria Municipiului Craiova participând la Conferința Internațională a Romilor.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 "Din ordinul tacit al lui Hitler, romii din România au fost deportați Transnistria sau în lagărele de exterminare. Majoritatea au murit – fie de foame, fie din cauza bolilor sau a tratamentului brutal aplicat de gărzile naziste, iar alţii au fost victimele „soluţiei finale” din camerele de gazare. De asemenea, la nivel european, aproximativ 500.000 de romi au avut de suferit orori sau au fost decimați.
Pentru ca jertfa loc să nu fie uitată, prin decizie a Parlamentului European, ziua de 2 august a fost declarată ca Ziua Internaționlă de comemorare a Romilor dispăruți în Holocaust prin Decizia din 15 aprilie 2015. În perioada 01 / 03 august, în Usjest - Budapesta a avut loc conferința internațională „Roma Holocaust”. La eveniment participat atat oficialități maghiare, cat și reprezentanți ai mai multor state europene și s-a desfășurat pe trei paneluri - comemorarea la nivel internațional a Holocaustului romilor, integrarea acestora și educație.
Din partea Primăriei Craiova, la eveniment a participat Romeo Tiberiade, consilier al primarului MIhai Genoiu, pe probleme ale minorităților.
„Începând cu anul 2012, Primăria Craiova s-a implicat activ în integrarea romilor. În acest sens, fără a face deosebire între populația minoritară și cea majoritară, edilii craioveni au investit, cu ajutorul proiectelor europene, importante sume de bani atât în infrasctructura rutieră din zonele defaforizate ale orașului, cât și în renovarea a numeroase unități de învățământ”, a arătat, în cuvântul său, consilierul primarului Municipiului Craiova. De asemenea, acesta a povestit celor prezenți, despre calvarul romilor din partea de sud a Carpaților, care au fost deportați, în vederea exterminării, în Transnistria. „Sunt fiul unora dintre supraviețuitori. Bunicii și părinții mei, care pe atunci aveau vârsta de 10 luni (mama), respectiv 2 ani (tata) - conform unui extras din documente aflate în Arhivele Statului roman - au fost luați cu forța și duși în Transnistria”, a evocat Romeo Tiberiade.
Impresionați de povestea acestuia, organizatorii și-au exprimat intenția de a iniția un parteneriat cu autoritățile române. Totodată, aceștia și-au exprimat dorința de a veni în Craiova și a vedea singuri modul în care Primăria Craiova a implementat proiectele pentru romi (infrastructură, cultură, educație).
Evenimentul a beneficiat de o largă participare, putând enumera parlamentari maghiari, Primarul UjPest, secretari de stat, reprezentanți ai minorității rome din Parlamentul ungar, precum și delegeții oficiale din Croația, Serbia, Bulgaria, Germania și România."

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Aeroportul din Craiova, dotat cu defibrilator automat
Olguța Vasilescu: IT-ul românesc performează în guvernarea PSD
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.