Luni, 18 februarie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 25 iunie 2018, ora: 14:14
rss
 

Concert coral extraordinar - In memoriam ALEXANDRU RACU

Concert coral extraordinar - In memoriam ALEXANDRU RACU

Concert coral extraordinar - In memoriam Alexandru Racu, miercuri, 27 iunie 2018, ora 19.00. Va urca pe scenă Corala Academică a Filamonicii Oltenia alături de dirijorii: Florian – George Zamfir, Pavel Șopov, Manuela Enache, Eugen Petre Sandu, la pian: Corina Stănescu și Andrei Ștefan Racu.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 Din program:

Alexandru Racu: Cântec de jale
Iubita mea
De ce nu-mi vii?
Doamne, strigat-am!
Toată suflarea
Mărioară de la Jii

Romanţă
Giuseppe Verdi: „Gli aredi festivi” din opera „Nabucco”
Constantin Baciu: Aoleo, frate peline!
Tiberiu Olah: Strigătură
Alexandru Paşcanu: Noaptea de mai
Wolfgang Amadeus Mozart: Lacrimosa din „Requiem”
Jacques Arcadelt: Il bianco cigno
* Preţuri bilete: 15 lei; 10 lei (elevi, studenţi, pensionari)

 

Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, condusă muzical de maestrul Florian George Zamfir prezintă miercuri, 27 iunie 2018, de la ora 19:00, un concert extraordinar In memoriam Alexandru Racu. Evenimentul are loc la un an de la plecarea dintre noi a maestrului Alexandru Racu, muzician de excepţie al oraşului nostru şi al Olteniei, care a lăsat în urmă compoziţii valoroase, o amprentă dirijorală inconfundabilă, multiple înregistrări la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română.

 

Maestrul Alexandru Racu a dirijat concerte a cappella, vocal-simfonice, simfonice, spectacole de operă şi operetă, de asemenea a realizat înregistrări pentru radio şi televiziune. A efectuat turnee în întreaga ţară, precum şi peste hotare (Bulgaria, ex-Iugoslavia, Republica Moldova, Italia, Franţa). A susţinut peste 1000 de concerte educative pentru elevi, conferinţe, comunicări pe teme muzicale, cursuri pentru perfecţionarea dirijorilor amatori. Personalitatea complexă a maestrului Alexandru Racu este întregită de activitatea de instrumentist în cadrul orchestrei (vioară, pian, orgă, celestă) şi de îndelungata prestaţie în domeniul componistic, fiind membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. În calitate de dirijor permanent al Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia“, a obţinut recunoaştere artistică, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. A obţinut titlul de doctor în muzică alUniversităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, teza sa tratând “Profilul corului de Filarmonică şi orizontul artistic al dirijorului său”.

 

Concertul In memoriam Alexandru Racu este conceput de către cel care i-a fost discipol de la vârsta de 15 ani, Florian George Zamfir, muzician cu o largă deschidere spre receptarea ideilor novatoare în domeniul muzicii, abordând cu egală dezinvoltură diferite genuri de spectacole (a cappella, vocal-simfonic, operă, operetă, concerte-lecţie). Pe parcursul carierei artistice, Florian-George Zamfir a dirijat peste 250 de spectacole de diferite genuri (operă, operetă, concerte simfonice, vocal-simfonice, a cappella, opere în concert, concerte de educaţie muzicală) în ţară (Craiova, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Piteşti, Cluj-Napoca) şi peste 70 de spectacole (operă, operetă, opere în concert, vocal-simfonice, a cappella) în străinătate (Italia, Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Belgia). A fost invitat ca membru în juriile unor prestigioase concursuri naţionale şi internaţionale. În calitate de fondator al Corului “Carmina Nova”, a obţinut în fruntea acestui ansamblu două premii internaţionale, fiind invitat la patru ediţii ale“Concursului Naţional de Creaţie Corală” (Bucureşti). Din anul 2011 deţine titlul de doctor în muzică alUniversitatăţii Naţionale de Muzică bucureştene, în urma susţinerii tezei cu titlul „Locul şi rolul corului în opera romantică: repere muzicale şi dramaturgice”.

 

Concertul are două planuri de desfăşurare, valorizând pe de o parte creaţia componistică a maestrului Racu, pe de altă parte aducând în atenţia publicului lucrări care făceau parte din repertoriul său dirijoral. Florian George Zamfir nu îşi dezminte formaţia de profesor şi vine cu un program care urmăreşte pe firul istoriei muzicii - de la madrigal, trecând prin clasicism, până la romantism şi perioada modernă. De asemenea, temele din lucrările abordate sunt diverse: credinţa iubirea, piese clasice, prelucrări folclorice româneşti şi străine. Fiind un concert special, maestrului Florian George Zamfir i se alătură dirijorii Filarmoncii “Oltenia” Craiova, Pavel Şopov şi Manuela Enache, iar, cu statut de invitat, Eugen Petre Sandu. La pian vor acompania Corina Stănescu şi Andrei Ştefan Racu. 


 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.