Marţi, 22 ianuarie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 4 iunie 2018, ora: 17:26
rss
 
Conferinta internationala pe tema dezastrului din Transnistria

Transnistria, jurnal de lacrimi: evocări, amintiri, consecințe 4-6 iunie 2018, Craiova, România

Transnistria, jurnal de lacrimi: evocări, amintiri, consecințe 4-6 iunie 2018, Craiova, România

In perioada 4-6 iunie 2018 in Craiova va avea loc sub coordonarea locala a Centrului de Cultura a Romilor Dorlj, a asociatiei CREDIS si a Partidei Romilor Pro Europa filiala Dolj un eveniment de comemorare a deportarii romilor in Transnistria. Evenimentul va cuprinde o conferinta internationala pe tema holocaustului, o masa rotunda pe tema acordarii pensiilor compensatoare de catre Guvernul Romaniei, un eveniment de comemorare a victimelor deportarii in Transmistria si workshopuri legate de educarea tinerilor si a cadrelor didactice in legatura cu genocidul din Transmistria.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

Evenimentul face parte din proiectul Tărâmurile morţii – În memoria Porajmos din Europa de Est „Realms of Death - Rememberance about the Porajmos in Eastern Europe (REDE)” implementat de Asociatia Nevo Parudimos in parteneriat cu o serie de parteneri internationali in perioada 01.08.2017 şi 30.11.2018. Proiectul este cofinantat de programul Europa pentru Cetateni – Axa 4 grant decision 2017-2352.

Partenerii guvernamentali pentru organizarea acestui eveniment sunt: Guvernul României – Agenţia Naţională pentru Romi.

Proiectul are drept scop cresterea conştientizării in legatura cu Holocaustul, punandu-se accent pe evenimentele ce au avut loc în Ungaria şi în Transnistria, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a păstra o memorie vie a victimelor Rome şi Sinti ale Nazismului. Valorile noastre europene şi de integrare sunt construite mai ales pe exprerinţa noastră istorică şi pe memoria timpurilor vechi, astfel că trebuie să scoatem în evidenţă genocidul uitat la Romilor, ce a adunat un număr de peste 500.000 de victime, şi a continuat cu excluziune socială, discriminare şi discursuri dureroase, ca şi concecinţă a ignoranţei şi a nerecunoaşterii Genocidului Romilor.

La 01 iunie 1942 la ordinul maresalului Ion Antonescu a inceput deportarea Romilor in transmistria. In prima faza au fost vizati romii nomazi dupa care si ceilalti „nemobilizabili” in total fiind deportati aproximativ 25000 de romi dintre care s-au intors acasa 14000, restul de 11000 murind de frig, inaniție și epidemii apărute în urma condițiilor inumane la care au fost supuși.

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.