Marţi, 22 ianuarie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 9 mai 2018, ora: 12:48
rss
 

Mesajul președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei

Mesajul președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei
de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

„Marcăm o zi crucială, cu triple implicații în istoria noastră, o zi care și-a imprimat adânc amprenta în profilul României. În epoci diferite, 9 mai a însemnat începuturi de drum care ne-au condus către statul unitar, suveran și puternic de astăzi.

În urmă cu 141 de ani, națiunea noastră își proclama independența, pe care și-o câștiga apoi pe câmpul de luptă, cu jertfă de sânge, la Rahova și Plevna, la Smârdan ori Vidin. Azi, se cuvine să ne plecăm frunțile, în memoria celor care au plătit cu viața împlinirea acestui deziderat.

«Trebuie să dovedim că suntem în stare să facem și noi sacrificii pentru ca să păstrăm această țară și drepturile ei pentru copiii noștri. […] Mai mult decât până acum, să arătăm că suntem o națiune hotărâtă să ne ocupăm de noi, [...] de dezvoltarea bunei stări morale și materiale.»

Acesta este imperativul național înscris în discursul din 9 mai 1877 al ilustrului om de stat Mihail Kogălniceanu, imperativ la fel de valabil acum ca și atunci. Respectul pentru opera politică și militară a înaintașilor noștri trebuie să-l dovedim acționând zi de zi pentru a onora aceste îndatoriri, care ne-au fost transmise într-un arc peste timp.

9 mai a reprezentat începutul păcii pe Bătrânul Continent și tot 9 mai a adus apoi coeziunea în Europa. Astăzi, ne sărbătorim independența, dar ne celebrăm și apartenența la uniunea economică și politică născută din Declarația Schuman, uniune în care România își găsește acum șansa la dezvoltare, la bunăstare, la respect.

În calitate de președinte al Consiliului Județean, permiteți-mi să adresez tuturor locuitorilor județului Dolj și ai orașului Craiova, cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene, sincerele noastre urări de sănătate, succes și fericire, alături de un cordial «La mulți ani!»“

 

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.