Marţi, 22 ianuarie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 23 aprilie 2018, ora: 11:28
rss
 

Muzeul de Artă Craiova și Universitatea Națională de Arte București dau share lui Theodor Aman

Muzeul de Artă Craiova și Universitatea Națională de Arte București dau share lui Theodor Aman

Timp de aproape o sută de ani, între prima jumătate a secolului al XIX-lea și până la izbucnirea primului război mondial, tinerii români mergeau să studieze la Paris, centrul lumii intelectuale, și, odată reîntorși în țara natală, își împărtășeau ideile novatoare, cu același entuziasm cu care noi, în secolul XXI, apăsăm funcția share. Am folosit această similitudine în încercarea de a ameliora o proverbială discrepanță între generații: a împărtăși - echivalentul arhaic al barbarismului a șerui ( to share) înglobează întreaga fervoare a unei societăți care dorește emanciparea, simțindu-se datoare să se implice în preluarea informației pe care o consideră valoroasă, pentru a o transmite mai departe.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

Muzeul de Artă Craiova și Universitatea Națională de Arte București repetă gestul generației „bonjuriste” și vă invită să vizitați Palatul Jean Mihail pentru a vedea expoziția „La catedră cu Aman”,  eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri și parte din programul parteneriatului încheiat între cele două instituții de cultură.

Expoziția relevă calitatea artei de a reflecta epoca în care a fost creată și propune un dialog între lucrările de grafică ale lui Theodor Aman, întemeietorul Școlii Naționale de Belle-Arte București și lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică de la Universitatea Națională de Arte din București: Nicolae Aurel Alexi, Carmen Apetrei, Anca Boeriu, Oana Bordeanu, Ioana Ciocan, Anca Laura Coller, Andrei Ciubotaru, Ovidiu Croitoru, Carla Duschka, Eugen Alexandru Gustea, Felicia Ionescu, Stela Lie, Mihai Mănescu, Adrian Medeleanu, Călin Stegerean, Cristian Țârdel, Daniela Vasiliu.

            Operele lui Theodor Aman - care a fost elev al Școlii Centrale din Craiova - aflate în colecția Muzeului de Artă - oferă o imagine a societății României din secolul al XIX–lea prin intermediul unor gravuri, desene în tuș sau guașă și acuarele care reprezintă chipuri ale oamenilor simpli, scene din viața acestora dar și scene surprinse în saloanele aristocrației sau personaje istorice ale vremii cum sunt Tudor Vladimirescu sau Ion Heliade Rădulescu.

Lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică surprind epoca contemporană în complexitatea ei, cu viziuni personale exprimate prin vocabulare plastice și tehnici artistice dintre cele mai diverse.

Expuse împreună, acestea oferă nu numai o imagine a schimbărilor din societate la o distanță de peste o sută de ani, dar și a evoluțiilor la nivelul viziunii artistice și a tehnicilor grafice. Totodată, ele reflectă ceea ce în procesul didactic se transmite de la o generație la alta și reprezintă parte din corpul tradiției culturale și a identității naționale.

 

 
Alte articole din Învăţământ şi Cultură:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.