Marţi, 22 ianuarie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 19 martie 2018, ora: 09:42
rss
 

Președintele Comisiei pentru cultură, Radu Preda, întrevedere cu președintele Institutului Francez, Pierre Buhler

Președintele Comisiei pentru cultură, Radu Preda, întrevedere cu președintele Institutului Francez, Pierre Buhler

În data de 16 martie 2018, domnul senator Radu-Cosmin Preda, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului și domnul senator Ioan Vulpescu, membru al Comisiei, au avut o întâlnire cu domnul Pierre Buhler, președintele Institutului Francez și ambasador, operatorul statului francez pentru sezoanele culturale ale Franței. Domnul Buhler a fost însoțit de către domnul Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România și consilier pentru Acțiune culturală și Cooperare.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 Au fost discutate aspecte legate de organizarea Sezonului cultural România-Franța (29 noiembrie 2018-14 iulie 2019). În acest sens, domnul ambasador Buhler a menționat faptul că acesta este primul proiect pe care țara sa îl organizează împreună cu un alt stat membru al Uniunii Europene, până acum fiind derulate astfel de proiecte culturale bilaterale exclusiv cu țări care nu aparțin UE. Domnul Buhler a salutat inițiativa comisarilor român și francez însărcinați cu organizarea sezonului de a da și o dimensiune europeană sezonului cultural bilateral, prin invitarea Germaniei, Italiei, Belgiei să ia parte la proiect. Pentru Franța susținerea diversității culturale și a plurilingvismului constituie reprezintă o bogăție care trebuie conservată, plurilingvismul fiind foarte important și pentru libera circulație a forței de muncă pe piața europeană.

Președintele Institutului Francez a arătat că alegerea României ca partener în organizarea sezonului cultural comun în perioada 2018-2019 constituie un gest politic de importanță majoră, dată fiind celebrarea de către România a Centenarului Marii Uniri și preluarea, pentru prima dată, a Președinției Consiliului UE, în primul semestru 2019. Este demonstrată prietenia și legăturile istorice care există între țările și națiunile noastre, prin sărbătorirea trecutului și proiectarea viitorului. De asemenea, proiectul sezonului comun are menirea de a disipa clișeele din cele două țări și de a fi un instrument al apropierii între oameni, mai ales la nivelul tinerelor generații. Diaspora românească din Franța poate avea un rol activ în derularea acestui proiect. Citându-l pe ministrul român al culturii și al identității naționale, domnul George Ivașcu, domnul Buhler a spus că acesta este un moment în care “cunocându-ne, ne recunoaștem”.
Președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, domnul Radu-Cosmin Preda a evidențiat importanța pe care partea română o acordă acestui proiect, afirmând întreaga disponibilitate pentru susținerea lui. Apreciind că prietenia Franței a fost și este importantă, domnul senator Preda a amintit, în contextul Centenarului Marii Uniri, contribuția esențială pe care Franța a avut-o în procesul de constituire și consolidare a statului național unitar modern român. 
Domnul senator Ioan Vulpescu, fost ministru al culturii și identității naționale, a subliniat rolul foarte important al comisarilor român și francez care, printr-o colaborare excelentă, contribuie la surmontarea dificultăților administrative. Senatorul Ioan Vulpescu a evidențiat că miza sezonului comun este atât culturală, cât și politică și economică, proiectul făcând parte din foia de parcurs a Parteneriatului Strategic România-Franța. Fostul ministru al culturii, în al cărui mandat au fost adoptate primele măsuri privind organizarea sezonului cultural, a arătat că acest proiect trebuie să construiască un viitor pentru următorii 100 de ani de colaborare. Exprimând acordul că succesul sezonului cultural va contribui la o mai bună cunoaștere și recunoaștere a cetățenilor din cele două țări, a fost afirmat sprijinul activ al membrilor Parlamentului României pentru realizarea sezonului.
Părțile au fost de acord că este necesară o foarte bună comunicare, în rândul mass media din cele două state, pentru valorificarea optimă a oportunităților pe care proiectul comun le oferă.

 

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.