Marţi, 22 ianuarie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 12 decembrie 2017, ora: 14:19
rss
 
Arhive necunoscute în context cultural

Clasicul Literar Bulgar - cunoaștere pentru toți

Clasicul Literar Bulgar - cunoaștere pentru toți

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, prin Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa, alături de Lectoraratul Bulgar din cadrul Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, organizează miercuri, 13 decembrie, începând cu ora 12, manifestarea “Clasicul Literar Bulgar - cunoaștere pentru toți. Arhive necunoscute în context cultural”.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 Datând de la sfârșitul secolului al XIV-lea, migrația intelectualității bulgare creștine către nordul Dunării a reprezentat o constantă a perioadei premoderne. Tendința s-a amplificat în permanență până târziu în secolul al XIX-lea, atunci când Principatul Bulgariei își câștiga statutul de autonomie. Intelectuali de marcă ai culturii bulgare au găsit în România un teren prielnic atât pentru consolidarea tradițiilor și  obiceiurilor populare, dar și pentru organizarea luptei de emancipare.

          Scopul manifestării constă atât în promovarea accesibilității și a tradițiilor de de comunicare literară între popoarele român și bulgar dar și în propunerea de noi criterii și obiective în măsură să întărească legăturile culturale și științifice pe ambele maluri ale Dunării.

 

Invitați:

- Dr.doc. Elka Traikova, Directoru al Institutului de Literatură din cadrul Academiei de Ștințe din Bulgaria;

- Prof.dr. Rumiana Damianova, Președinte al Senatului Universității și Institutului de Literatură din Sofia, Bulgaria;

- Dr. doc. Alexander Iordanov, Președinte al Consiliului General al Institutului de Literatură din Sofia, Bulgaria;

- Prof.dr. Dimitrinka Dimitrova, Lector în cadrul Lectoratului de limbă bulgară al Universității din Craiova;

- prof.dr. Daniela Andrei.

 

Participă:

- studenți ai Universității din Craiova;

- elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național Elena Cuza”, coordonați de profesorii Ileana Trincă și Monica Bunta. 

          Evenimentul se va desfășura la Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj Vratsa, situat în Municipiul Craiova, str. Jiețului, nr. 21.

                                                                  

*

          Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa a fost inaugurat în 3 august 2016 și funcționează în cadrul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman. Rezultat în urma implementării unui proiect european finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa are ca obiective principale: crearea unei baze de date prin digitizarea tuturor documentelor, hărţilor, cărţilor şi materialelor rare aflate în patrimoniul bibliotecii şi al muzeelor din Craiova, la care se adaugă fondurile partenerilor din Vratsa, dar și crearea premiselor propice dezvoltării oportunităţilor de afaceri comune, a parteneriatelor publice la toate nivelurile, dar şi a schimburilor sociale şi culturale între comunităţile din Dolj şi Vratsa. Valoarea totală a proiectului a depășit suma de 3 milioane de euro.

 

 

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.