Luni, 22 octombrie 2018   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 6 decembrie 2017, ora: 11:25
rss
 

Moment solemn în memoria Majestății Sale Regele Mihai I, la Filarmonica Oltenia

Moment solemn în memoria Majestății Sale Regele Mihai I, la Filarmonica Oltenia

Astăzi, 6 decembrie 2017, la ora 10, angajații Filarmonicii ”Oltenia” Craiova au participat în foaier la un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I, având în vedere rolul crucial al Majestății Sale la înființarea instituției.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

           La 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea Nr. 131, prin care a luat fiinţă Orchestra Filarmonicii “Oltenia”. În ziua de 18 aprilie a avut loc concertul inaugural al Orchestrei Filarmonice “Oltenia” recent înfiinţate. Astfel, sub bagheta dirijorului Mircea Bârsan, violonista Gaby Grubea a interpretat Concertul în Mi minor pentru vioară, op. 64 de Mendelssohn-Bartholdy.

          De asemenea, în programul concertului din acea seară s-au regăsit Simfonia a III-a în Mi bemol major, op. 55, Eroica de Beethoven şi Uvertura la opera Ruslan şi Ludmila de Glinka. Stagiunea 1947 - 1948 avea să confere o tot mai pronunţată continuitate acestei orchestre care numără la acea oră aproximativ 65 de instrumentişti, dintre care 47 erau craioveni. Conducerea Filarmonicii “Oltenia” i-a fost încredinţată lui Gh. Petrescu, la data respectivă, principalul promotor al vieţii muzicale craiovene.

 

„Pentru Filarmonica „Oltenia” Craiova numele regelui Mihai are o importanță aparte. Trebuie să spunem tuturor că, la 17 aprilie 1947, regele a decretat înființarea Filarmonicii de Stat din Craiova, alături de Filarmonica Banatul Timișoara. Considerăm că este obligația noastră morală, noi cei care suntem partea umană a instituției, ca astăzi să aducem un ultim omagiu regelui. Toți angajații Filarmonicii au ținut un moment de reculegere lângă bustul compozitorului nostru român George Enescu și lângă tabloul regelui Mihai”, a spus managerul Filarmonicii „Oltenia”  Craiova, Gabriel Zamfir.

 

          Regele Mihai I ne-a părăsit la 70 de ani de la semnarea actului de naștere al Orchestrei Filarmonicii ”Oltenia”. Dumnezeu să îl odihnească!

 

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Filarmonica
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.