Luni, 22 octombrie 2018   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 27 noiembrie 2017, ora: 08:09
rss
 

Marea Unire de la 1918 atunci și acum

Marea Unire de la 1918 atunci și acum

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Serviciul Depozit General și Săli de Lectură, oranizează luni, 27.11.2017, ora 9:30, activitatea denumită ”Marea Unire de la 1918 atunci și acum”. La acțiune vorparticipa elevii clasei a IX-a și a XI-a de la Colegiul Național “Frații Buzești”, însoțiți de profesorii Irina Căpățână și Oprea Pandia.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 Înfăptuirea Marii Uniri din 1918 reprezintă atât realizarea dezideratului reunirii tuturor românilor în cadrul acelorași hotare, cât și împlinirea celui mai important proiect de țară pentru care, cu începere din 1848, au militat generații de români proveniți din toate categoriile societății. La finele Marelui Război,  conflict care s-a tradus, pentru România, în pierderi umane și materiale enorme, entuziasm încordat și agonie sfâșietoare, evoluțiile militare, politice și teritoriale specifice anului 1918 s-au concretizat într-un mod cu totul surprinzător chiar și pentru cei mai optimiști dintre români. Unirile Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România antebelică, acte istorice consumate succesiv în anul de grație 1918,  conferă întregului proces istoric aureola unui moment astral,  irepetabil, identitar și național deopotrivă.

          Acțiunea organizată la bibliotecă pentru marcarea celor aproape 99 de ani trecuți de la Adunarea de la Alba Iulia  (1 decembrie 1918),  realitate istorică prin care se încununa șirul evoluțiilor favorabile inițiate în primăvara aceluiași an,  are rolul de a rememora faptele eroice și patriotice săvârșite de români, contemporani ai Marelui Război. Privirea retrospectivă, evaluarea obiectivă a evenimentelor fondatoare de acum un secol, se constituie într-o acțiune educativă utilă pentru prezent.

          Acțiunea este coordonată de bibliotecarul Stela-Marinela Bogoslov.

 
Alte articole din Învăţământ şi Cultură:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Filarmonica
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.