Sâmbătă, 15 decembrie 2018   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 9 noiembrie 2017, ora: 09:40
rss
 

Liturghie arhierească de hramul Bisericii Sfinţii Voievozi din Târgu Jiu

Liturghie arhierească de hramul Bisericii Sfinţii Voievozi din Târgu Jiu

Miercuri, 8 noiembrie, în zi de prăznuire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din municipiul Târgu Jiu. Evenimentul duhovnicesc s-a bucurat de prezenţa a numeroşi credincioşi şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, Biserica „Sfinţii Voievozi” fiind unul din reperele reprezentative ale urbei de pe Jiu.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

       Credincioşii şi preoţii slujitori de la Biserica “Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din Târgu Jiu au trăit miercuri, 8 noiembrie, o dublă bucurie duhovnicească: sărbătoarea hramului sfântului locaş şi prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi slujba de hirotonie întru preot a diaconului Bogdan Aurel Nedelcu, pe seama Parohiei Urdiniţa, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.

   “Puterile cereşti sunt permanent slujitoare şi ascultătoare de glasul lui Dumnezeu”

       “Îngerii sunt puteri slujitoare, mesageri ai lui Dumnezeu, cei care vestesc oamenilor planurile şi voia lui Dumnezeu”, a precizat Mitropolitul Olteniei în cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii. “Să amintim numai cum Arhanghelul Gavriil a fost trimis la Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu spre a-i vesti întruparea Fiului Celui Prea Înalt, lucrul cel mai important din istoria mântuirii neamului omenesc. Aşadar, puterile cereşti sunt permanent slujitoare şi ascultătoare de glasul lui Dumnezeu şi sunt părtaşe bucuriei care se face în ceruri, atunci când noi ne căim de păcatele săvârşite şi ne întoarcem la Dumnezeu. De altfel, fiecare dintre noi a primit la botez un înger păzitor pentru a ne ocroti de săgeţile vrăjmaşului diavol, iar după plecarea din lumea aceasta, arhanghelii însoţesc sufletul prin vămile văzduhului, păzindu-l de cel rău. Sfântul Prooroc Isaia spunea că îngerii cântă în ceruri: <<Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este cerul şi pământul de slava Lui!>>(Isaia 6, 3). O cântare pe care o preluăm şi noi la Sfânta Liturghie şi o cântăm împreună cu îngerii. De aceea spunem că în Biserică trebuie să stăm cu frică şi cutremur, <<să luăm aminte sfânta jertfă a o aduce>>. Şi nu e vorba aici de  rigiditate sau de teamă, ci de dragoste şi respect deosebit, conştienţi fiind că stăm înaintea Tatălui ceresc”, a subliniat IPS Irineu.

                        Biserica “Sfinţii Voievozi” de-a lungul veacurilor

       Biserica “Sfinţii Voievozi” din Târgu Jiu a fost ridicată între anii 1748 – 1764 pe locul unei bisericuţe din lemn temeluite în anul 1717. De-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri: Biserica Negustorilor (după cei doi negustori Dobre Sârbu şi Radu Cupeţu care au contribuit esenţial la construirea ei), Biserica Domnească, Mănăstirea Domnească ( în jurul ei au existat chilii în care a functionat Şcoala Domnească) şi Catedrala din Târgu Jiu. Ca element de unicitate, pe tâmpla exterioară sunt pictaţi filozofi, prooroci şi sibile. În prezent biserica se ridică maiestuos într-un centru civic modern, în faţa Palatului administrativ din Piaţa Prefecturii, are forma de cruce specifică vechiului stil grecesc și se pare ca n-a suferit modificari esenţiale, în ciuda interventiilor succesive ce au avut loc de-a lungul timpului.

                                                                     

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Gafa săptămânii: Adriana Ungureanu, consilier local
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mahler si regasirea copilăriei, cu maestrul Walter Attanasi la pupitrul dirijoral
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.