Luni, 22 octombrie 2018   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Politică » 3 octombrie 2017, ora: 09:18
rss
 

Reuniune interguvernamentală româno-bulgară la Varna

Reuniune interguvernamentală româno-bulgară la Varna

A patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria (ședința comună a celor două Guverne) va avea loc mâine, 3 octombrie, la Varna, și va evidenția continuarea cooperării consolidate, pe multiple paliere, între cele două ţări vecine, partenere în Uniunea Europeană și aliate în cadrul NATO.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 Pe agenda ședinței se vor afla subiecte din domenii de interes reciproc, precum cooperarea economică, infrastructura de transport și cea energetică, muncă, afaceri interne, dezvoltarea regională și cooperare transfrontalieră.

De asemenea, discuțiile vor viza problematica europeană și perspectivele de coordonare în pregătirea primelor mandate la Președinția Consiliului UE ale României și Bulgariei, mai ales că cele două țări împărtășesc o serie de obiective și poziții comune privind viitorul Uniunii Europene.

Cele două Executive vor adopta o Declaraţie comună referitoare la ariile principale ale cooperării bilaterale, regionale şi în plan european, euro-atlantic și internațional.

Tot în cadrul reuniunii vor fi semnate și o serie de documente sectoriale bilaterale.

În contextul acestui eveniment, premierul Mihai Tudose va avea o întrevedere tete-a-tete cu premierul Boiko Borisov, iar oficialii români vor avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologii bulgari.

Tot marți, la ora 10.00, premierul Mihai Tudose și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, împreună cu premierul Boiko Borisov și ministrul Afacerilor Interne din Bulgaria, Valentin Radev,vor participa la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei, la Lipniţa–Kainargea.

Totodată, Prim-ministrul Mihai Tudose va participa, la Varna, la Reuniunea cvadrilaterală a la nivel înalt dintre România, Bulgaria, Serbia și Grecia.

Din delegația română vor mai face parte Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, Ion-Marcel Ciolacu, viceprim-ministru, Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe, Victor Negrescu, ministrul pentru afaceri europene, Toma Petcu, ministrul energiei, George Șimon, ministrul economiei, Ilan Laufer, ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Alexandru Cuc, ministrul transporturilor, Lucian Șova, ministrul comunicațiilor și societății informaționale, Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii și justiției sociale și Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului.

Informații suplimentare:

Guvernele României și Bulgariei au mai avut reuniuni bilaterale în anii 2011, 2014 și 2015, la București, Ruse și Craiova.

Din perspectiva economică, vecinătatea geografică și apartenența la Uniunea Europeană sunt doar două dintre numeroasele elemente care stimulează cooperarea economică dintre cele două state. În cadrul Uniunii Europene, România deține locul 3 (după Germania și Italia) între partenerii comerciali ai Bulgariei. În anul 2016, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Bulgaria a atins 3,9 miliarde euro, în creștere cu 7,26% față de anul 2015. În primele 6 luni ale anului 2017, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de  2073,01 milioane euro (creștere cu 10,51% față de aceeași perioadă a anului trecut). 

Conform datelor furnizate de Registrul Comerțului din România, la 31 august  2017 erau înregistrate 2327 societăţi comerciale cu capital integral sau parțial bulgar şi un volum subscris al capitalului social de 154,39 milioane euro.

 

 

 

 
Alte articole din Politică:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Filarmonica
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.