Duminică, 22 septembrie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Sănătate » 17 martie 2015, ora: 10:48
rss
 

Validați cardul de sănătate!

Validați cardul de sănătate!

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate face un apel către asigurații care au primit cardul să îl utilizeze atunci când beneficiază de un serviciu medical. Chiar dacă utilizarea acestui document nu este obligatorie până la 1 Mai, activarea încă de pe acum este importantă.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

Din luna Mai, serviciile medicale și farmaceutice vor fi validate și decontate doar pe baza cardului de sănătate. Cardul Național de Sănătate va fi singurul document care va face dovada calității de asigurat. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dolj spun că acest document conține doar datele de identificare ale asiguratului. Pentru a evita pierderea sau deteriorarea documentului, asigurații sunt sfătuiți să nu îl lase la cabinetul medicului de familie. După validarea serviciului medical, aceștia trebuie să își ia cardul înapoi. În cazul în care documentul de sănătate este pierdut, duplicarea lui se va face contracost.

Aproximativ 419.000 de carduri de sănătate au fost emise pentru județul Dolj. Însă doar o parte dintre acestea au ajuns în mâinile asiguraților. Chiar dacă în această perioadă utilizarea documentului nu este obligatorie, asigurații sunt rugați să îl folosească. Până în prezent 76.000 de doljeni au prezentat documentul atunci când au mers la medicul de familie.

Intrat in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta la prima vizita la medic, indiferent daca este medic de familie, specialist sau alt furnizor de servicii medicale, mai putin furnizori de medicamente si de dispozitive medicale, unde cadrul va fi activat. Mai exact, cardul national ajunge la asigurat cu un pin de transport ( 000). In momentul in care cardul este introdus pentru prima data in cititor, se va afisa mesajul ca acest card este inactiv si se va solicita introducerea unui pin personalizat, compus din 4 cifre, la fel ca sila cardul bancar. Pin-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de catre pacient. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Asadar, personalizarea pin-ului reprezinta activarea cardului national si se realizeaza la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Acest pin va fi introdus de catre asigurat la primirea fiecarui serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate. Daca pin-ul personalizat este introdus gresit de cinci ori consecutiv, cardul se blocheaza. In aceasta situatie, asiguratul va suna la centrul de asistenta din CNAS si se va solicita deblocarea cardului. Asiguratul va trebui sa furnizeze datele sale de identificare operatorului. Dupa deblocare, asiguratul va tasta un nou pin. Ce contine cardul : Cardul primit de asigurat nu contine date medicale, ci doar datele de identificare in sistemul asigurarilor de sanatate Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii: • Numele şi prenumele asiguratului • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate • Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID) • Data naşterii • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani) Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale. Acordul privind donarea de organe se realizeaza in baza legislatiei in vigoare care prevede declaratia notariala si intregistgrarea ei in registrul donatorilor.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Aeroportul din Craiova, dotat cu defibrilator automat
Olguța Vasilescu: IT-ul românesc performează în guvernarea PSD
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.